Intercultureel communiceren

Hoe moeten journalisten omgaan met de toenemende verkleurende maatschappij? Do’s en dont’s aan de hand van tal van concrete voorbeelden, oefeningen en cases. Met medewerking van buitenlandse journalisten, onder meer van de hoofdredacteur van de NOS, Hans Laroes.

De filosofie: ‘Diversity is what makes America different, why don’t we turn it in our advantage’ (Harvard Business School). Een handleiding voor journalisten, mediamensen en communicatieprofessionals om hun werk zo goed mogelijk te doen in een toenemende multiculturele omgeving. Een werkboek voor journalisten en andere nieuwsbrengers, studenten journalistiek en communicatie, en docenten journalistiek en communicatie.

Méér verrassende nieuwsverhalen voor een zo breed mogelijk publiek maken. Dat is de droom van iedere mediamaker. Dus openen we best de ogen voor bijvoorbeeld nieuwe (online) mediaspelers en voor grootstedelijke crossculturele trends. Anno 2010 moeten journalisten en mediamakers immers een groter, diverser én veeleisender publiek aanspreken. Dat kan met een no-nonsense inclusieve nieuwsaanpak. Kort op de bal spelen, daar gaat het om. In haar boek Intercultureel communiceren pleit Nadia Dala daarom voor een nieuwe aanpak. In de (internationale) zakenwereld speelt interculturele communicatie al een belangrijke rol. De media kunnen die boot niet missen. Intercultureel communiceren is een beknopt en bruikbaar werkboek voor journalisten, communicatieprofessionals, docenten en studenten. Aan de hand van concrete cases uit het nieuws legt de auteur uit wat de do’s en dont’s zijn op het vlak van interculturele communicatie en inclusieve journalistiek. Het boek bevat daarnaast ook bijdragen van verschillende journalisten en docenten uit binnen- en buitenland, onder meer van Hans Laroes, de Nederlandse hoofdredacteur van NOS Nieuws.